Bolån, hypotekslån & bottenlån – Vi reder ut!

Detta är den största lånet som de flesta av oss kommer att komma i kontakt med. Den stora fördelen med bolån är att det är ett lån där bostaden blir fungerar som säkerhet. Detta innebär att du får betala en väldigt låg och förmånlig ränta. Det riktiga bolånet är det som egentligen heter bottenlån. Men du kan inte få ett bottenlån på mer än 85% av kostnaden vilket innebär att du ofta får ta ut ett topplån för att täcka resterande del om du inte har det som kontantinsats. Ibland kan man behöva en borgenär.

Bottenlån är grunden i bolån

Upp till 85% kan vara i form av bottenlån / hypotekslån, och resten blir ett topplån. Bottenlånet är den del av lånet där huset eller bostaden fungerar som säkerhet. Detta innebär att det är den billigaste delen av lånet så att du försöker få så mycket av de pengar du behöver låna som bottenlån då dessa är mycket billigare än topplån eller andra lån utan säkerhet som tillexempel snabblån.

Boränta en viktig del av bolån

När man talar om räntorna för bolån och använda en samlingsord för dem, tenderar denna att vara bolåneräntan eller boränta. Eftersom långivare kommer att erbjuda sina kunder en mängd olika alternativ när det gäller räntor. Standarden här är att du talar om en fast ränta och rörlig ränta. Den rörliga är den ränta som ändrar var tredje månad, så är det också kallas tremånadersräntan. Rörlig ränta är också en buden eller fast ränta bara att denna har en mycket kort bindningstid jämfört med alternativen. Om du vill binda lånet längre kan du välja en fast ränta, och sedan är valet normalt 1, 2, 3, 5, 7 eller 10 år.

Fin stuga i skogen

Hypotekslån en del av ditt bolån

Bottenlån är ett vanligt ord att använda i stället för hypotekslån. Så detta är den del av bolånet som själva bostaden verkar som säkerhet för. För närvarande kan du få en bottenlån upp till 85% av kostnaden för bostaden. Den stora fördelen med hypotekslån / bolån är att räntan är vanligtvis den lägsta du kan få när det gäller alla typer av lån.

Hypotek fungerar som pant & säkerhet

Detta är värdehanlingen som lämnas som säkerhet / pant av den man tagit ett lån hos. För ett huslån, är det därför papprena för huset som lämnas.

Hypoteksbolag och hypoteksinstitut

Detta är ett ord som beskriver någon som lånar ut pengar till bolån som erbjuder bottenlån. Anledningen till att man använder detta ord beror på att en bottenllån bara är ett annat ord för hypotekslån.

Borgenär – Vad innebär borgen?

Borgensman

Om man inte har en tillräckligt stark ekonomi själv så kan man behöva en borgenär som säkerhet för att få lån av banken. Det är oftast vid större lån så som bolån där en säkerhet är inblandad som man använder sig av borgenslån. Om du behöver snabblån så kan man ofta ta dessa utan säkerhet. I de fall man kanske inte har en bostad eller andra saker av väldigt högt värde som fungerar som säkerhet kan man behöva en borgenär. Vi reder ut begreppen så som borgen, borgenärer, gäldenärer och borgenslån nedan.

Borgen

Om du går i borgen för någon innebär att du säger att du är beredd att gå som säkerhet. Detta kan användas i utlåning av pengar eller hyra en lägenhet. Detta är ett sätt för någon som har lite sämre ekonomi för att kunna få godkänt för ett lån, till exempel. Den som står borgen måste ha en god ekonomi för långivaren kommer att kontrollera den här personen också. För om låntagarna inte betala tillbaka lånet som avsett, kommer långivaren att kräva pengar av dem som trädde som en garant. Man bör därför inte lättvindigt gå in som garant för ett lån eller något annat.

Borgenär

Detta är ett ord som ofta förväxlas med borgensman och liknande. Borgenär är den person eller det företag som lånar ut pengar.

Borgenslån

Om du inte har en tillräckligt stark ekonomi till en långivare kommer överens om att låna ut pengar till dig en lösning skulle kunna vara att ta in en Borgenär. Denna person kommer sedan att ta på sig att agera säkerhet för lånet, vilket innebär att om du inte skulle återbetala skulden som planerat, kan långivaren göra anspråk på pengar från borgenären istället. Det är inte vanligt med denna form av lån förlängas när tiden använder istället en medsökande för lånet i stället. Även om det inte är vanligt, det finns fortfarande möjligheter vid vissa tidpunkter. Ordet Borgenslån är alltså ett där någon blir en säkerhet i form av en borgenär.

Borgensman

Om någon vill låna pengar inte har en tillräckligt stark ekonomi är detta en möjlighet att ta in någon som fungerar som en garant för lånet, det vill säga en borgenär eller borgensman. Detta innebär då att denna person säger att hen är beredd att fungera som säkerhet för de pengar hen lånar. Skulle därför inte låntagaren att återbetala lånet när det är planerat, kan långivaren återvinna betalning från borgenären istället. Förr i tiden fanns det flera garanter. Nu används ofta i stället för en medsökande för lånet. Då får du en starkare ekonomi totalt sett varandra och kan därför ofta villkor som långivarna ställer upp.

Gäldenär

Detta är den juridiska termen för att hänvisa till en person som är i skuld till någon annan. Så om du lånar pengar från en långivare kommer gäldenären. De som lånar ut pengar är fordringsägare.

Borgenär - Vad innebär borgen? Overall rating: ★★★★★ 4.6 based on 9 reviews
5 1

Extern hårddisk Mac – Så redigerar du hårddisken!

Om du ansluter en extern hårddisk Mac till en av USB-portarna på din Mac och du inte kan redigera innehållet på den externa hårddisken beror det antagligen på ett av två problem: hårddisken har sina behörigheter inställd på att endast läsas eller hårddisken är formaterad med NTFS-filsystemet. Båda dessa problem kan lösas med hjälp av datorns standardprogramvara, men ett problem kräver att du raderar hårddisken och formaterar om datorn.

Bildresultat för extern hårddisk mac

Extern hårddisk Mac – Läs endast behörigheter

Om den externa hårddisken är behörigheten som ”Endast läst”, kan du se innehållet på den externa hårddisken, men du kan inte redigera dem. För att kontrollera om din externa hårddiskbehörighet är inställd på ”Endast läsning” högerklickar du på den externa hårddiskikonen på datorns skrivbord och väljer alternativet ”Visa information”. Klicka på pilen till vänster om rubriken ”Dela och behörigheter” för att se behörigheterna för ditt användarkonto. Om krafterna är inställda på ”Read Only” kan du inte ändra hårddisken.

Läs endast behörigheter Fix

Klicka på ”Apple”, ikonen i datorns menyfält och välj alternativet ”Logga ut …”. Logga in som datoradministratör, högerklicka på den externa hårddisken och välj alternativet ”Visa information”. Klicka på pilen till vänster om rubriken ”Dela och behörigheter”. Klicka på pilarna till höger om det användarkonto som du vill ändra behörigheterna för och välj alternativet ”Läs & skriv” från rullgardinsmenyn som visas. Med behörigheterna inställda på ”Läs & skriv” kan du redigera hårddiskens innehåll.

Extern hårddisk Mac – NTFS-format

Mac-datorer kan inte ändra innehållet på externa hårddiskar som är formaterade med NTFS-filsystemet. För att kontrollera vilket filsystem din hårddisk är formaterad med, högerklicka på den externa hårddiskikonen och välj alternativet ”Visa information”. Klicka på pilen till vänster om rubriken ”Allmänt” i avsnittet ”Format”. Det format som anges bredvid rubriken ”Format” är den externa hårddiskens filsystem.

NTFS Format Fix

Klicka på ”Finder” -ikonen i dockningsstationen, följt av mappen ”Application”. Klicka på mappen ”Verktyg” och dubbelklicka på ikonen ”Diskverktyg” för att starta programmet. Därefter klicka på den externa hårddisken i fönstret Diskverktyg och klicka på fliken ”Radera”. Klicka på pilen till höger för rubriken ”Format” och välj antingen ”Mac OS Extended” eller ”MS – DOS” från rullgardinsmenyn. Klicka på knappen ”Radera…” och bekräfta att du vill ta bort innehållet på hårddisken för att radera och formatera hårddisken till ett format som kan redigeras på en Mac-dator.

Läs gärna mer om hur du t.e.x kan ta skärmdumpar Mac eller hur du ändrar radavståndet i Word här på bloggen 🙂

Extern hårddisk Mac - Så redigerar du hårddisken! Overall rating: ★★★★★ 4.6 based on 9 reviews
5 1

Enkelt radavstånd i Microsoft Word 2007 [GUIDE]

Hur får du enkelt radavstånd? Som standard är dokumentradenavståndet 2007 i Word inställt till 1,5 avstånd. Att växla ett dokument till rätt avstånd är ganska enkelt. Du kan i ditt eget utrymme hela dokumentet eller bara en del av texten i ett Word-dokument.

Instruktioner till rätt radavstånd

Öppna Word-dokumentet där du vill ställa in linjeavstånd. Om du bara vill använda en enkelt avstånd till en del av dokumentet väljer det texten. Om du inte väljer text, kommer texten du skriver i dokumentet att distribueras automatiskt på en enkel rad.

Bildresultat för enkelt radavstånd word

Tid som behövs: 1 minut.

Såhär väljer du rätt avstånd för raderna i Microsoft Word

 1. Klicka på ”Hem” i verktygsfältet

  Och välj sedan ”Punkt”.

 2. Klicka på ”Radavstånd” bredvid knappen ”Motivera”

  Det här är knappen som visar vanligt förekommande radavstånd

 3. Välj ”1.0” i listan över distansalternativ

  Genom att välja detta så har du ställt in enkelt avstånd för raderna i Word.

Vad är egentligen radavstånd?

Linjeavstånd eller kägel i typografin hänvisar till avståndet mellan baslinjen i en textrad och nästa rad i textrad. Ibland involverar avståndet andra bokstavslinjer (se vidare bokstavsanatomi).

Ett ofta använt förhållande mellan teckensnittstorlek och radavstånd är 1: 1.2. Således bör en textuppsättning till 10 punkter ha ett linjeavstånd på 12 punkter.

Kolla gärna in våra andra guider så som hur du avinstallerar program eller ställer in arabiska tangentbord.

Enkelt radavstånd i Microsoft Word 2007 [GUIDE] Overall rating: ★★★★★ 4.6 based on 9 reviews
5 1

Bakgrundsbild – Så väljer, byter och raderar man!

Exempel på bakgrundsbild

En skärmbild eller bakgrundsbild är den bild som visas bakom ikoner och fönster på datorns skrivbord. Ställa in anpassade bakgrundsbilder kan vara ett bra sätt att anpassa en dator. Även om du inte har något emot att ställa in speciella bakgrundsbilder, kan pråliga eller upptagna skärmbilder vara distraherande. Om din dator har skärmbilder som du inte gillar kan du ta bort den genom att ersätta den med en annan bild genom att följa några enkla steg. Om du aldrig tänker använda bakgrundsbilden igen kan du också ta bort bilden från hårddisken (Tips så formaterar du hårddisken eller här går vi igenom hur du redigerar en extern hårddisk på mac).

Guide till hur man byter, väljer och raderar bakgrundsbild

Hur byter man bakgrundsbild?

Högerklicka på skrivbordet och välj ”Egenskaper” (Windows XP) eller ”Anpassa” (Windows Vista och 7).

Välj fliken ”Skrivbord” (XP) eller klicka på ”Skrivbordsbakgrund” (Windows Vista och 7)

Välj bakgrunden du vill använda i listan. För Windows XP klickar du på ”Apply” och sedan på ”OK”. För Vista och 7 klickar du bara på ”OK”.

Hur väljer jag en egen bakgrundsbild?

Du kan också ställa in en specifik bild som skrivbordsbakgrund genom att högerklicka på bilden och välja ”Använd som skrivbordsbakgrund.” Detta kommer att ersätta din nuvarande bakgrundsbild.

Hur tar jag bort eller raderar gamla bakgrundsbilder?

Högerklicka på skrivbordet och välj ”Egenskaper” och sedan fliken ”Skrivbord” (Windows XP) eller välj ”Anpassa” och sedan ”Skrivbordsbakgrund” (Windows Vista och 7).

Högerklicka på valfri bakgrund och välj ”Egenskaper”, klicka sedan på fliken ”Detaljer”. Rulla ner och hitta en informationsrad som heter ”Mappväg.”

Bläddra igenom datorn och följ sökvägen du hittade i steg 2 för att hitta filens bakgrundsbild, högerklicka på filen, välj ”Radera” bekräfta att du vill flytta bilden till papperskorgen och högerklicka sedan på papperskorgen och välj ”Töm papperskorg.”

Vad är en skärmbild?

En skärmbild eller bakgrundsbild (även känd som skrivbordsunderlägg, skrivbordsbakgrund, skrivbordsbild eller skrivbordsbild på datorer) är en digital bild (foto, teckning etc.) som används som en dekorativ bakgrund för ett grafiskt användargränssnitt på skärmen på en dator, smartphone eller andra elektroniska enheter. Även om de flesta enheter har en standardbakgrundsbild, tillåter moderna enheter vanligtvis användare att ändra bakgrundsbilden manuellt.

Bakgrundsbild - Så väljer, byter och raderar man! Overall rating: ★★★★★ 4.6 based on 9 reviews
5 1

Formatera hårddisk – Vad innebär det egentligen?

formatera hårddisk

Behöver du formatera din hårddisk? När du bläddrar i systemalternativ på din dator kan du se ett verktyg som nämner formateringsprocessen. Alla typer av digitala medier, inklusive hårddiskar, CD-skivor och USB-minne, kan formateras. Det viktiga att komma ihåg om du formaterar och disketter är att det raderar all data på enheten. Det är klokt att säkerhetskopiera all viktig information i din formatering av en disk.

Formatera hårddisk – Så går det till!

När du installerar ett nytt operativsystem på din dator eller skapar en ny extern hårddisk kommer du troligen att behöva formatera hårddisken du använder. Syftet med formatering och hårddisk är att förbereda skivan för lagring av filer. Under formateringen raderas all data på hårddisken och ett tomt filsystem skapas. Hårddiskar som används med PC- eller Mac-datorer är de bästa formaten i respektive operativsystem kan installeras korrekt. Första gången du använder en ny extern hårddisk kanske du också behöver formatera hårddisken. Beroende på så kan den vara i ett format som inte känner igen systemet.

Lägg till om att formatera CD-skivor och DVD-skivor.

Medan vissa medieskivor är skrivskyddade och inte kan formateras av de olika, är andra CD-skivor och DVD-skivor formaterad för att formatera flera gånger. Om du vill använda en CD – RW eller DVD – RW igen måste du först formatera disken. Detta raderar all data från disken och återställer i huvudsak den till sitt ursprungliga tillstånd. Därifrån kan nya filer brännas till disken igen allt minne på disken har frigjorts. Kom ihåg att CD-skivor och DVD-skivor inte är skrivbara, vilket innebär att de inte kan formateras eller brännas flera gånger.

Återställ data efter formatering

I ett typiskt format är data på disken helt enkelt över med nya tabeller men kan fortfarande existera. Om du av misstag formaterade och hårddisken och vill hämta bort raderade filer kan du försöka använda återställningsverktyget. I dessa fall kan du återfå de olika nivåerna på disken för att hitta de data som senast var över. När du har viktiga data på din dator eller extern hårddisk som du inte vill att andra ska se bör du alltid använda ett säkert formateringsverktyg. Dessa formateringsverktyg tar bort alla referenser till filer på disken.

Formatera hårddisk - Vad innebär det egentligen? Overall rating: ★★★★★ 4.6 based on 9 reviews
5 1

Arabic Keyboard – Så får du arabiskt tangentbord

Microsoft Windows Vista och 7 kan du enkelt aktivera Arabic keyboard (arabiska tangentbordet) på din dator. Stöd för arabiska är som standard inaktiverat på Windows, så du måste specifikt aktivera det – för att kunna använda den. Olika arabiska länder har olika språk -format, och Windows tillhandahåller tangentbord stöd för de mest populära.

Instruktioner till Arabic Keyboard / Arabiskt tangentbord

Tid som behövs: 10 minuter.

Instruktioner för hur du väljer Arabic keyboard i Windows. Vi har guiden om hur du får arabiskt tangentbord på din PC!

 1. Klicka på ”Start” och sedan på ”Kontrollpanelen”.

  Dubbelklicka på ikonen ”Nationella inställningar och språkinställningar” på ”Kontrollpanelen” som öppnas i Windows 7. I Windows Vista, dubbelklicka på ”Klocka, språk och region” och sedan på ”Nationella inställningar och språkinställningar” ikon.

 2. Välj fliken ”Tangentbord och språk” i dialogrutan som öppnas.

  Välj knappen ”Ändra tangentbord”.

 3. I dialogrutan som öppnas väljer du fliken ”Allmänt” under ”Texttjänster och inmatning”.

  Klicka på ”Lägg till”.

 4. I dialogrutan som öppnas väljer du ”+” -tecknet före ”Arabiska (landnamn)” i ”Lägg till inmatningsspråk”. Ändra landets namn här med ett av dina val som också finns i listan (till exempel ”arabiska (UAE)”.

  Välj ”+” -tecknet före ”tangentbordet.”

 5. Markera kryssrutan för lämpligt tangentbordformat under ”Tangentbord”

  Klicka sedan på ”OK”.

 6. Välj & ldquo; Använd ”och välj sedan” OK ”i dialogrutan” Texttjänster och inmatningsspråk ”

  Lägg till.

 7. Så ser ett Arabiskt tangentbord ut:

  Arabic keyboard

Om du är Macanvändare så har vi massor av bra tips och guider så som hur du avinstallerar program på din mac. Vi har även samlat bra tips kring ekonomi så som vad ett lån är samt hur du kan göra smarta investeringar!

Arabic Keyboard - Så får du arabiskt tangentbord Overall rating: ★★★★★ 4.6 based on 9 reviews
5 1

Avinstallera program Mac eller installera

App Store och Launchpad som används i OS X Lion gör installation och avinstallera program Mac av App Store-applikationer på ett ögonblick. Program installeras automatiskt och kan tas bort med ett enda klick med samma metod som används i iPad, iPhone och iPod Touch. Andra program som installeras från DVD eller laddas ner från webbplatser kan vanligtvis tas bort helt enkelt, men ibland kräver en del forskning och tankar framåt. Att hålla alla dina program i programmappen, snarare än spridda över olika mappar eller på skrivbordet, kommer att göra det enklare att hantera dina filer och ta bort dem när du inte längre behöver dem. Instruktioner
Installera App Store-programmet.

Hantera program på Mac

Installera en applikation från Apple App Store genom att starta App Store, som ligger i Dock eller i mappen Program i Finder.

Bläddra eller sök efter det program du vill ha och klicka sedan på prislappikonen. Prislappen ändras till ikonen ”Installera app”. Klicka på ikonen igen. En dialogruta öppnas där du ber dig logga in i App Store med din Apple ID-e-postadress och lösenord.

Ange ditt Apple-ID eller klicka på knappen ”Skapa nytt konto” om du inte har ett Apple-ID. Samma Apple-ID kan användas för iTunes-biblioteket. Du kan behöva ange information, t.ex. ett kreditkort eller PayPal-konto, om applikationen inte är gratis. Programmet installeras automatiskt på din dator och kan nås med Apple Launchpad.

Ta bort program från Mac och App Store

Avinstallera programvara som köpts från App Store genom att öppna Apple Launchpad. Detta är den raketformade ikonen i Dock längst ner på skärmen. Start-ikonerna visas på skärmen.

Klicka och håll nere en ikon för Launchpad Ikonerna börjar skaka. Ett ”X” visas längst upp till vänster på en ikon som tillhör en applikation som köpts från App Store.

Leta upp ikonen för det program du vill avinstallera. Klicka på ”X” bredvid ikonen. En dialogruta öppnas med frågan om du är säker på att du vill ta bort programmet. Klicka på ”Radera”. Programmet avinstalleras från datorn. Lägg till Installera och avinstallera andra program.

Installera andra program manuellt från en webbplats eller från en DVD eller CD enligt tillverkarens anvisningar. De flesta program som är tillgängliga online kan laddas ner från webbläsaren och visas som en DMG-fil. Dubbelklicka på filen för att starta den. I många fall kan du helt enkelt dra det resulterande programmet till mappen Program. Andra användningar är specialinstruktioner som visas på skärmen när DMG-filen öppnas, eller som en TXT- eller PDF-fil som är en del av den specifika applikationens mapp. Förvara dessa filer om de innehåller instruktioner som du kan behöva avinstallera senare.

Hitta det program du vill avinstallera i Finder-programmappen. Ta reda på om det är ett originalt program eller ett komplex genom att påminna dig om hur du installerar det och genom att leta efter ”viktiga” eller ”avinstallera” filer som är associerade med applikationen. Du kan också gå till programmets webbplats för att se om det finns några specifika instruktioner. Ett grundläggande program har bara en applikationsfil utan tillhörande biblioteksfiler.

Avinstallera ett grundläggande program

Avinstallera program Mac ett grundläggande program genom att dra programmet till papperskorgen eller genom att trycka på ”Kommando – radera” på tangentbordet. Program Mac är ett komplext program genom att klicka på ”Avinstallera” -filen om den har ett och följ instruktionerna på skärmen. Detta är fallet för program som Adobe Photoshop eller Microsoft Word.

Klicka på ikonen ”Finder” i Dock för att söka efter ytterligare filer för ett komplext program om det inte fanns någon avinstallationsfil associerad med den. Dessa återstående filer, även kallade äldre data, kan spridas över bibliotekmappar och undermappar över hela din Mac. Skriv in programnamnet i sökrutan längst upp till höger i Finder-fönstret. Skanna de resulterande filerna för att avgöra om de bara är associerade med det programmet innan du tar bort dem.

Bildresultat för finder

Hitta ytterligare filer som är associerade med programmet genom att skriva filnamnstillägg som används av programmet i Finder-sökfältet eller Spotlight’s sökfält. Till exempel kan Photoshop-filer hittas genom att skriva ”.psd” i sökfältet. Microsoft Word-filer kan hittas genom att skriva ”.docx”. Eller ”.doc” i sökrutan Töm papperskorgen endast om du är helt säker på att du inte behöver filerna du har tagit bort. Om du är osäker, vänta en vecka eller två eller säkerhetskopiera filer till en USB-flashenhet.

Överväg att använda ett tredjepartsverktyg för borttagning av applikationer endast om det är mycket viktigt för dig att ta bort alla spår av ett program. Många gillar inte tanken på att ha villkorade filer i sin dator, men de flesta bibliotek eller konfigurationsfiler som du kanske har missat är väldigt små och kommer inte att störa andra program eller fylla på din hårddisk.

Se mer nyttiga tips om Mac så som hur du tar skärmdump på macdator eller hur du gör om macdatorn hänger sig!

Avinstallera program Mac eller installera Overall rating: ★★★★★ 4.6 based on 9 reviews
5 1

Vad är amortering?

Vad är amortering? Amortering, delbetalning på skuld. Avskrivningar gäller normalt för delar av en skuld, men kan också avse hela skuldbeloppet.

Hur fungerar amortering?

När du betalar på ett lån betalar du normalt amortering och ränta. Säg att du har ett lån på 100 SEK och betalar totalt 20 SEK till den du lånade pengarna från. Om räntan är 10 SEK är det återstående beloppet 10 SEK är det möjligt att återbetala lånet. Det innebär att du nu har betalat tillbaka 10 SEK och det totala lånet istället är nu 90 SEK.

Bildresultat för amortering

Vid nästa återbetalningsperiod kommer räntan att vara lägre eftersom du bara betalar ränta på 90 SEK istället. Beroende på vilken typ av lån du har betalar du antingen samma totala belopp till långivaren och därmed blir återbetalningen större eller så återbetalar du samma belopp vid varje tillfälle och då blir din betalning mindre för varje månad.

Olika typer av amorteringar?

 • Amorteringsfritt lån är ett lån där hela skulden återbetalas i slutet av löptiden. Den 1 mars 2018 trädde ett nytt amorteringskrav i kraft, vilket innebär att hushåll som tar en ny inteckning på mer än 4,5 gånger bruttoinkomsten får extra amortering. Utöver det nuvarande återbetalningskravet måste de också betala ytterligare 1 procentenhet av hypotekslånet per år.
 • Rak amortering innebär att amorteringsdelen är konstant vid varje betalningstid. Utgifterna minskar därför över tiden, eftersom kapitalskulden och därmed räntan minskar.
 • Serieplan innebär att amorteringsbeloppet kontinuerligt ökar med en viss faktor för varje betalningsmöjlighet. Vanligtvis är återbetalningarna mycket små i början men växer och blir stora i slutet av kreditperioden. Modellen var vanligt på 1960-, 1970- och 1980-talet vid långsiktig finansiering av hyreshus. Förväntad inflation skulle göra avskrivningar mycket mindre synliga i framtiden.
 • Trappplanen används mest på långfristiga lån och innebär att amorteringen ökar stegvis, inte kontinuerligt som på livränta eller seriella planlån.

Amorteringsbelopp

Vid varje förfallodatum så om det är en månad eller oftare betala en summa till långivaren där du har ditt lån. Denna summa, som du betalar för att täcka alla de kostnader som följer med lånet. Intresset är den stora delen om kostnaderna, men det kan finnas andra saker att administration avgift och liknande. Det är vanligt att även betala mer än ränta, etc. till långivaren och att detta belopp används för att återbetala skulden.

Hur mycket du amortera vid varje tillfälle är ofta upp till dig. Vissa lån mikrolån kan ha några val när det gäller mognad. Men personliga lån och inteckningar där du kan ofta styra allt själv. Om du tar till exempel ett personligt lån på 000 100 kronor och besluta att återbetala detta i två år och du betalar en månatliga återbetalningen belopp kommer att uppgå till 4 167 per månad. Om du väljer att amortera det över 10 år i stället bli nominellt belopp om 833 per månad. Således kan du ofta behärska sig mycket över det. Tänk bara på att en längre sikt, även om det innebär en lägre återbetalningsbeloppet varje månad, kommer den totala bli dyrare när du betalar mer intresse totalt.

Amorteringsplan

En amorteringsplan därför summeras och det avgör hur mycket och när detta belopp kommer att återbetalas till långivaren. Hur planen kan se lite annorlunda från de olika typer av lån. När det gäller exempelvis inteckningar som händer återbetalningar normalt inte så ofta, men tre månader är vanligt. Där just då finns det en stor skillnad. Och vi talar inte mindre om hur mycket som ska betalas ut när som helst.

Ett lån kan återbetalas på olika sätt, till exempel genom rak amortering eller lån en månatlig avbetalning.

Vad är amortering? Overall rating: ★★★★★ 4.6 based on 9 reviews
5 1

Vad kan pengar köpa?

Pengar, som jag tror att vi alla inser, har inget värde i sig själv. Så vad kan egentligen pengar köpa? Pengar kan inte mata dig, skydda dig eller klä dig. Om du inte bränner den i en eld, håller den dig inte varm, och jag tvivlar på att den bränner bra.

Det finns bara fyra saker som pengar kan köpa – ägodelar, tjänster, upplevelser och känslor.

10 saker du kan köpa för pengar:

 1. Pengar kan köpa sinnesfrid.
  Har du problem med att sova på natten eftersom du är orolig för räkningar eller din nuvarande jobbstatus? Att ha tillräckligt med pengar i banken för att inte oroa dig för ditt jobb under ett år eller två låter dig sova som en baby.
 2. Pengar kan köpa dig komfort.
  Bor du i en liten trånga lägenhet med två barn och grannar ovanför dig som hela tiden skriker? Med pengar kan du sätta 20 procent utbetalning på ett bekvämt, lugnt, hem i ett säkert område.
 3. Pengar kan köpa dig en pålitlig och säker bil.
  Kör du på ett sent fordon som ständigt går sönder eller behöver månatligt underhåll? Är ditt fordon utrustat med låsbromsar, stabilitetskontroll och minst 4-6 krockkuddar? Med pengar kan du köpa ett begagnat (eller nytt) fordon av en tillförlitlig tillverkare.
 4. Pengar kan köpa dig en framtid.
  Vill du inte arbeta och leva bra vid någon framtid? Om svaret är ja, låter pengar du förbereda dig för en framtid utan en chef och tjäna pengar utan att arbeta. Kort sagt kan du använda pengar för att köpa aktier, fonder, indexfonder, CD-skivor etc.
 5. Pengar kan köpa dig självförtroende.
  Sväljer du din stolthet och arbetar för en organisation eller chef som du inte respekterar eller bara hatar? Tja, om du har pengar på ett bankkonto kan pengar ge dig modet att gå ifrån en dålig situation och börja ny.
 6. Pengar kan köpa dig förmågan att ge.
  Önskar du att du kan hjälpa en inte så bra syster eller bror eller bidra till ditt lokala Röda korset? Tja, pengar kan hjälpa dig att vara mer välgörenhet och ge.
 7. Pengar kan köpa dig tid.
  Tycker du ofta att du kan spendera mer tid på att träna, läsa, lära dig laga mat, resa, spendera tid med familjen, et. al. ? Att gå i pension tidigt genom att göra rätt ekonomiska drag i livet kan ge dig tid att göra ovanstående.
 8. Pengar kan köpa dig god mat.
  Klippar du in kuponger så att du inte kommer att köpa något du längtar efter? Pengar kan hjälpa dig att njuta av bra måltider (inklusive vin).
 9. Pengar kan köpa dina upplevelser.
  Reser du inte för att du är orolig för flygpriser och hotellpriser? Bestämmer du ofta mot en resa till staden för att njuta av operaen och ett glas champagne? Pengar kan hjälpa dig att utvidga ditt sinne och få dig platser bortom staden du föddes i.
 10. Pengar kan köpa dig möjlighet.
  Önskar du att du kan köpa ett hem i dagens ekonomiska miljö eftersom räntorna är låga och bostadspriserna har minskat dramatiskt. Önskar du att du skulle kunna köpa GE-aktier eftersom det är under $ 20 och oundvikligen kommer att återhämta sig till rekordhöga inom en snar framtid? Pengar kan hjälpa dig att utnyttja möjligheter som normalt inte skulle kunna fås i ordinarie tider
Bildresultat för what can money buy

Pengar kan köpa bilar, kläder, hem och mat.

Det kan köpa alla de ”saker” som det moderna samhället säger till oss att vi behöver – iPhones och spelsystem, SUV: er och McMansions.

Men det kan också köpa livets nödvändigheter – och skydd, kläder och mat är verkligen nödvändigheter.

Pengar kan inte köpa dig säkerhet, tillhörighet eller självkänsla.

Pengar kan inte köpa oss kärlek men det kan hjälpa oss att uppfylla våra grundläggande behov. Efter det är det dock dags att börja titta på de andra sakerna som vi byter pengar för.

Det finns vissa tjänster som de flesta av oss överväger grundläggande behov.

I vår oljebaserade ekonomi är el- och telefontjänst nödvändig.

Barnomsorg för dem som arbetar är nödvändigt och de flesta kan inte få det gratis.

Skatter (som är en utbyte av pengar för tjänster) är en nödvändighet, såvida inte vi vill ha lite ledigt rum och styrelse med tillstånd från regeringen.

Försäkring är ofta nödvändig.

Är alla tjänster nödvändiga?

Det finns tillfällen då det krävs att betala för restaurangtjänst. Det finns tillfällen – till exempel när du betalar 1000 SEK per tallrik på en exklusiv restaurang.

Dessa kan vara en bra användning av pengar.

Många betalar dock för mycket genom att inte tydligt identifiera sitt syfte. Det finns ingen garanti för att upplevelsen är värd pengarna som spenderas.

Letar du verkligen efter en upplevelse, eller letar du verkligen efter de känslor som du kommer att fästa vid den upplevelsen?

Pengar kan köpa känslor indirektI slutändan kommer de tre första tillbaka till känslor.

Tillhör, kärlek, säkerhet – pengar köper inte dessa direkt.

Genom att köpa ägodelar, tjänster och upplevelser genererar vi känslor. Det är möjligt att spendera lite och få massor av goda känslor och minnen eller spendera mycket utan att få dem.

När du spenderar pengar, identifiera äganderätten, tjänsterna och upplevelserna du skaffar dig och avgör om de känslor som dessa genererar är värda det pris du betalar eller inte.

Maximera känslor och minimera utgifterna.

Vad kan pengar köpa? Overall rating: ★★★★★ 4.6 based on 9 reviews
5 1